DARK NOON

★★★★★☆

Østerbro Teaters Revolver-scene beliggende i det tidlige Lille Republique har sjældent levet op til sit navn som i forestillingen DARK NOON. Her spiller revolveren nemlig en uhyggelig stor rolle i skildringen af det hv ide vesteuropas etablering af det vilde vesten.

Det ambitiøse teaterkompagni Fix&Foxy har med Tue Biering som instruktør og sydafrikanske Nhlanhla Mahlangu som koreograf og medinstruktør skabt en dynamisk og sprængfarlig forestilling, der overrumplede det unge publikum, der frisk legede med.

De to instruktører har afholdt workshops og castings i Sydafrika, inden syv ugers prøver i København, og dette lange forløb har i den grad båret frugt.

Bongani Bennedict Masango, Joe Young, Lillian Tshabalala, Mandla Gaduka, Siyambonga Alfred Mdubeki, Katlego Kaygee Letsholonyana & Thulani Zwane fortjener alle at blive fremhævet for et vitalt – ja næsten fyrigt – samarbejde. 7 skuespilllere, der uanset hudfarve pudres hvide, for derefter at gestalte de hvide europæere, der med våben i hånd erobrede en ny verden.

Scenografen Johan Kølkjær formår at skildre ankomsten til det nye land og desavouering af den oprindelige befolkning samtidig med en lille by vokser frem for vore øjne. Vi møder præster, guldgravere, indianere, cowboys og den kæreste ko, så vi kommer i tvivl om, hvorvidt disse europæere er gået i land i USA eller Afrika? Vi er vidne til mord, henrettelser, og voldtægt i kapitalismens hellige navn.

Det er en vild og lettere vanvittig forestilling som Tue Biering og co. har begået, og da vi til sidst inviteres ind i den lille by, er det for at høre de sydafrikanske medvirkende fortælle om deres individuelle erfaringer med hvid vesteuropæisk kultur.

(Michael Søby)