TAM/TYK/TATOVERET

★★★★☆☆

Teater Hund og co. præsenterer TAM/TYK/TATOVERET, en skæv og skør forestilling af kunsterkollektivet Lux Lux Lux på Teatret FÅR302.

I kælderetagen hilser vi på 5 skuespillere, der allle kalder sig Bror og som på skift fortæller om et liv som multi-tatoveret. Vi inddeles i tre grupper med ca. 8 mennesker i hver, og skuespillerne guider os herefter ovenpå. Til overraskelse for teatrets faste gæster er her ikke er en teatersal, men en trang lejlighed og grupperne fordeles nu i foreskellige rum.

Vi starter i soveværelset, hvor Karin Bang Heinemeier og Thomas Bentin lægger ord og krop til Bror, den overvægtige Tina, gamle Astrid m. fl. på tværs af køn, alder og udseende.Efter godt tyve minutter kommer vi ind i stuen, hvor Wahid Sui Mahmoud og Anne Vester Høyer formidler andre historier om nogle af de samme personer, og vi slutter i det trange badeværelse og det lille køkken, hvor Dya Hauch introducerer os til en lidet delikat cocktail bestående af blendet kylling i vand, som hun indtager med nydelse i skikkelse af en fitness-fanatiker.

Iscenesætter Petrea Søe, der også har skrevet manuskriptet i samarbejde med Trine Wisbech, viser atter stor empati og loyalitet overfor samfundets udsatte og vi mærker virkelig, at denne teateroplevelse bygger på dokumentarisk materiale.

Det fysisk set befriende uegale skuespillerhold formår virkelig at give oplevelsen et autentisk præg og samtidig et velgørende strejf af humor, fordi de tydeligvis ikke er, hvad de spiller. Men det forhindrer dem ikke i at tage de grundlæggende følelser alvorligt, og samtidig bliver vi bevidste om, at vi modtager disse historier forskelligt – afhængig af hvem der formidler dem.

TAM/TYK/TATOVERET er et opløftende vink med en vognstang om at se bort fra fysikken i de historier, der formidles for i højere grad at fokusere på de ofte forpinte mennesker inde bag piercingerne, plastikoperationerne og dobbelthagerne.

(Michael Søby)