RYG

★★★★★☆

Du gør klogt i at sikre dig billetter til RYG-forestillingen på Café Liva med det samme. For forestillingen kan slet ikke undgå at blive et hit med den fortræffelige og fabelagtige Bodil Jørgensen i centrum.

Er hun landets førende cabaret-kunstner i disse år? Sådan føles det ihvertfald, for det er som om netop cabaret-kunsten giver Bodil Jørgensen mulighed for at gå i dybden med det særegne og specielle, som hun synes at have et helt specielt talent for at formidle.

Vi møder hende i skikkelse af en fordrukken kvinde på Cafe Høvlen, hvor bartenderen og huspianisten lugter af pis. Kvinden har nogle karske og ikke altid lige gennemskuelige kommentarer til tilværelsen, og når hun tager de briller på, som jazztrompetisten Jørgen Ryg har glemt, vækkes hans revynumre på magisk vis til live.

Jørgen Ryg var den lille diskrete mand indenfor dansk morskabsteater, men hans humor rummede samtidig en storhed og favnede ofte samfundets stakler. Det er interessant at se en kvinde fremføre visen "Fanden skabte kvinden", som måske ikke virker helt så charmerende endda. Derimod nyder vi et genhør med Epes tekst om det lille ord "Pyt" ligesom Villy Breinholst tekster om bl.a. "Ananaskuren".

Men både forestillingens musikalske bagmand Bjarne Sahl og Bodil Jørgensen har også selv bidraget til en række nye numre, der synes at ligge i smuk forlængelse af Jørgen Rygs univers.

Café Livas ukuelige chef Jacob Morild, der på premiereaftenen fik en yderst velfortjent hyldest for 20 års slid med at holde skruen – og skuden – i vandet, har bidraget til aftenens forestilling med "øjne udefra". Kloge erfarne cabaret-øjne, der også denne gang har andel i en både lun og livsbekræftende teateroplevelse på Café Liva.

(Michael Søby)