DEN SIDSTE GENTLEMAN

★★★★☆☆

Titlen kunne ikke være mere passende. Robert Redford har valgt af runde sin formidable karriere af med en beskeden Golden Globe-nomineret skuespillerpræstation som DEN SIDSTE GENTLEMAN.

David Lowerys film, en lidt for pjanket romantisk kriminalkomedie, er vitterligt ikke noget særligt, men i kraft af en charmerende indsats i hovedrollen bliver den alligevel seværdig – ikke ulig Clint Eastwoods svanesang "The Mule". Man forstår sandelig godt, at sympatiske Sissy Spacek ser så forelsket på Robert Redford gennem hele filmen, for han synes stadig at definere tesen om, at kærlighed ingen alder har.

Efter en del TV-roller i de tidlige 60ere gjorde Robert Redford sig bemærket i kvalitetsfilm som "Inside Daisy Clover" og "Hvermands pige" ("This Property Is Condemned") – begge overfor Natalie Wood. I Neil Simon-komedien "På bare tæer i parken" hittede han overfor Jane Fonda, inden George Roy Hills drengerøvskomedie "Butch Cassidy and The Sundance Kid" med Paul Newman.

Trioen overgik denne succes nogle år senere med "Sidste Stik" ("The Sting"), der gjorde Redford til filmbyens største stjerne og vandt en Oscar for bedste film. Samtidig bevirkede glamourøse kærlighedsdramaer som "Vore bedste år" og "Den store Gatsby", at Robert Redford også blev et veritabelt modeikon.

Men Redford var aldrig tilfreds med bare at være filmstjerne og film som "Stem på McKay", "Alle præsidentens mænd" og "Brubaker" vidner om et betydeligt politisk engagement.

Hans humanitære bidrag til filmkunsten blev krystaliseret med instruktørdebuten "En ganske almindelig familie", der helt fortjent vandt Oscar’en for bedste film i kamp med Martin Scorseses i mere end een forstand sort-hvide "Raging Bull".

Robert Redford brugte også sin berømmelse på at etablere Sundance Filmfestivalen, hvis navn er en taknemmelig hilsen til gennembrudsfilmen. Sundance Filmfestivalen regnes idag for Amerikas førende festival for uafhængige film dvs. film, der er produceret udenfor de store filmselskaber.

Har Redfords film i de senere år ikke levet op til tidligere tider triumfer, så har han dog altid optrådt med værdighed og givet sit kvalitetsstempel til enhver film, han har medvirket i. Det er ikke nogen ubetydelig bedrift og derfor skal man blot vedkende sig nostalgifaktoren, når man løser en billet til DEN SIDSTE GENTLEMAN. For Redford er på mange måder den sidste af de store stjerner.