DRONNINGEN

★★★★★☆

Ingen anden dansk filmskuespiller har fået så mange chancer som Trine Dyrholm. I starten kom hun let til populariteten takket være en evindelig Grand Prix-sang, men især i det nye årtusinde med film som "Forbrydelser", "En soap" og "Den skallede frisør" har hun vist, hvorfor hun i dag regnes for landets dristigste filmskuespillerinde.

Hendes præstation som karrierekvinden Anne, der indleder et forhold til sin 17-årige stedsøn, har allerede indbragt hende international hæder, og må ligeledes regnes blandt hendes største. Dyrholm har tidligere arbejdet som med instruktøren May el-Toukhy på ensemblefilmen "Lang historie kort ". hvor hun spillede en dominerende lesbisk kvinde.

Også denne gang bliver de seksuelle grænser udfordret. I DRONNINGEN portrætterer hun en succesfuld advokat, hvis parforhold til en svensk mand (Magnus Krepper) savner lidenskab og da deres lille familie, der omfatter deres to småpiger, udvides med mandens adfærdsvanskelige 17-årige søn (Gustav Lindh), forrykker det balancen i familien.

DRONNINGEN, der ellers har haft svar på alt og styr på enhver situation, bliver pludselig destruktiv og indleder et kortvarigt forhold til sønnen, fordi hun savner at kunne mærke noget i sit effektive liv. Som tiden går, indser vi, at DRONNINGEN også har udviklet en destruktiv side, men at hun føler sig overbevist om, at hun kan klare sig ud af enhver situation gennem sin intellektuelle overlegenhed.

Instruktøren May el-Toukhy og Trine Dyrholm gør hele denne udvikling uhyggelig troværdig og propper den med et væld af fine detaljer hele vejen. Vi fornemmer, at DRONNINGEN aflæser alle situationer med en skræmmende skarphed og dog kan hun ikke forhindre udviklingen.

DRONNINGEN fremstår bl.a. derfor som årets hidtil bedste danske film, og skal nok blive diskuteret ivrigt bagefter. Her er ingen berøringsangst og et psykologisk klarsyn, der også kommer til udtryk i et nervecitrende kameraarbejde, der ikke misser en nuance. Og Trine Dyrholm kan godt gøre plads til flere filmpriser på hylderne. DRONNINGEN er nemlig en skuespillerindsats på internationalt niveau.

(Michael Søby)