BRITT-MARIE VAR HER

★★★★☆☆

Den tjekkisk/svenske skuespillerinde Tuva Novotny vandt en Robert-pris for sin hovedrollepræstation i Tobias Lindholms "Krigen". Sidste år modtog hun hæder på CPH PIX for sin originale instruktørdebut, den norske "Blindsone" ("Blind Spot"), som er en skildring af en ung piges selvmordsforsøg – i een lang kameratur uden klip. En konsekvent eksekveret barsk historie, der blev i kroppen flere dage efter.

Men heldigvis viser Tuva Novotny med sin nye film BRITT-MARIE VAR HER, at hun også kan lave andre typer film. BRITT-MARIE VAR HER er nemlig en vaskeægte feel-good komedie, som tillmed er svensk og rummer en kerne af smerte, der gør den seværdig.

Pernilla August giver filmen den dramatiske tyngde, som er helt afgørende for, at vi hænger på, selvom handlingen kan synes lidt tynd for en hel spillefilm. Med et diskret og følsomt spil gør hun udviklingen fra overpatentlig hustru til autodidakt fodboldtræner troværdig.

Omkring hende ser vi fine birolleindsatser af Peter Haber som ægtemanden, Malin Levanon som alkoholiseret værelse og Anders Mossling som lokal politibetjent. Det farverige unge fodboldhold bidrager også til filmens lune stemning.

BRITT-MARIE VAR HER kan ikke kaldes stor filmkunst, men man hygger sig gevaldigt, mens man ser det. Og enhver film med navnet "August" på rollelisten har efterhånden ens interesse.