ART

★★★★☆☆

Det er efterhånden over 20 år siden, at Yasmina Reza fik sit internationale gennembrud med ART. Den prisbelønnede komedie fik dansk premiere som "Kunst" på Privat Teatret i 1998 med Frits Helmuth, Stig Hoffmeyer og Preben Kristensen i de tre hovedroller iscenesat af Mogens Pedersen.

Dengang såvel som i senere opsætninger blev farceelementet betonet og i flere tilfælde overbetonet. For hver ny opsætning irriterede stykket mere og mere, især på grund af megen kævleri omkring et bestemt maleri og et noget forældet kunstsyn.

Men nu har vi haft en pause i en del år, og kan atter glæde os over Rezas begavede ordlege takket være Christopher Hamptons forbilledlige oversættelse, der er udgangspunktet for That Theatre Companys produktion i Krudtønden.

Ian Burns har besat stykket med den helt rigtige trio af engelsktalende skuespillere, og vi når slet ikke at kede os i de 85 minutter stykket varer.

Rasmus Emil Mortensen er festligt frustreret på en yderst genkendelig facon som den neurotisk pillemisbrugende Marc. Han kan slet ikke holde ud, at hans stadig mere prætentiøse ven Serge (en herligt øretæveindbydende Benjamin Stender) har brugt en formue på et tilsyneladende helt hvidt billede. Da deres fælles ven Yvan (spillet som en godmodig konfliktsky pauseklovn af en veloplagt Peter Vinding) forsøger at mægle mellem dem, går det først helt galt.

Ian Burns’ nuancerede iscenesættelse har blik for de sociale og kulturelle forskelle mellem de tre mænd, og det bidrager til at gøre denne engelsksprogede opsætning af Yasmina Rezas ART til den hidtil bedste opførelse på dansk jord.

(Michael Søby)