VAN GOGH

– VED EVIGHEDENS PORT

★★★★★☆

Van Goghs liv og karriere har mere end nogen anden maler inspireret store filmskabere. Vincente Minnellis Oscar-belønnede "Filmen om Van Gogh" ("Lust for Life") lod Van Goghs malerier spejle sig i den udsøgte farveæstetik og Robert Altmans "Vincent and Theo" fokuserede på forholdet mellem de to brødre. Maurice Pialets César-vinder "Van Gogh" var først og sidst et karekterstudie af en psykisk syg mand og den Oscar-nominerede håndmalede animationsfilm "Loving Vincent" beskæftigede sig med de sidste dage i Vincent Van Goghs liv.

Julian Schnabels VAN GOGH – VED EVIGHEDENS PORT ("At Eternity’s Gate") rummer elementer fra alle fire, men filmens tone er alligevel helt hans egen med Willem Dafoes intense præstation i centrum. Schnabel, der også bidrog til Javier Bardems første Oscar-nominering i hovedrolle-kategorien ("Before Night Falls"), finder et søgende og sanseligt visuelt udtryk, og det bevægelige kamera afspejler den sjælelige uro, vi er vidne til.

Omkring Dafoe har Schnabel sat et ikke helt homogent hold og især Mads Mikkelsens endimensionelle indsats trækker ned. Men med Dafoe som Van Gogh kan vi aldrig give slip på filmen, der ligesom de øvrige værker føjer nye facetter til en kompliceret men genial kunstners liv og levned.