IF BEALE STREET COULD TALK

★★★★★☆

Barry Jenkins vandt en Oscar for sit manuskript til "Moonlight", som han selv instruerede og som efter et teknisk uheld viste sig at have vundet Oscar’en for bedste film i stedet for "La La Land". Nu formår Barry Jenkins at leve op til tårnhøje forventninger med sit seneste udspil, IF BEALE STREET COULD TALK.

Filmen er baseret på en roman af James Baldwin, som danske biografgængere muligvis husker fra dokumentarfilmen "I’m Not Your Negro".
Jenkins’ beundringsværdige manuskript forholder sig loyalt til forlæget – måske næsten for loyalt vil nogen mene. Men dens litterære kvaliteter bliver i sidste ende filmens force og derfor genererer det, at oversættelsen ikke altid er lige skarp.

Barry Jenkins sejrer heldigvis også som iscenesætter, og hvis Spike Lee ikke blive den første afro-amerikanske instruktør, der vinder en Oscar for instruktion af en spillefilm, vil Barry Jenkins også være en yderst værdig kandidat.

Kiki Layne og Stephan James giver begge følsomme portrætter af et ungt ægtepar, der venter et barn, og Regina King yder som pigens mor så fin og velafstemt en birollepræstation, at hun p.t. må anses som favorit til Oscar-statuetten for filmårets bedste kvindelige birolle. I tilgift får vi Dave Franco i en velturneret gæsterolle, der skaber håb om en karriere udenfor broderen James Francos skygge.

IF BEALE STREET COULD TALK bør ikke blot ses for sit præcise tidsbillede og for sit autentiske portræt af afro-amerikanske livsvilkår. Det er simpelthen bare en af filmsæsonens smukkeste amerikanske film.