KAPERNAUM

★★★★★★

Det forekommer usandsynligt, at vi kommer til at se en mere relevant film i danske biografer end Nadine Labakis nyligt Oscar-nominerede KAPERNAUM (Capharnaüm).

En chokerende men også dybt rørende rejse ind i en verden, som vi alt for længe har fortrængt. Den udspiller sig i Libanon, men kunne foregå alle steder, hvor fattigdom destruerer menneskelig moral og slår ihjel.

Vi møder den lille dreng Zain, som er havnet i fængsel for at dolke "et svin". Han er endnu ikke teenager, men hverken han eller forældre har hans personlige dokumenter, så hans fødselsdato er uklar.

Moderen har kæmpet for at få Zain i skole, men da faderen slet ikke kan forsørge familien, må Zain og hans mange små søskende sælger juice for den lokale købmand fra det blir lyst til det blir mørkt.

Da Zain erfarer, at hans forældre vil gifte hans 12-årige søster bort til købmanden, kommer det til et brud med familien, men Zain må snart erfarer, at et liv på egen hånd i en barsk verden er en umulighed selv for en vaks lille dreng.

KAPERNAUM rummer utallige nuancer i sin skildring af dette tilsyneladende håbløse samfund og får fortalt den store historie uden at udlevere sine karakterer.

Glimt af humor virker som åndehulder undervejs, og Nadine Labaki viser sig at være en mesterlig fortæller med styr på teknikken. Hun får hjerteskærende præstationer fra hos samtlige medvirkende, men filmen bæres af den uforglemmelige Zain Al Rafeea som den tilsyneladende ukuelige dreng, der på sin egen indædte måde kæmper for et bedre liv.

KAPERNAUM er filmen, du ikke kan tillade dig at gå glip af, og som du vil bære i dig resten af livet.