VICE

★★★★★☆

Man forstår egentlig godt, at Dick Cheney var kendt for at være tilbageholdende med at give informationer, når man ser filmen VICE. For Adam McKay, der både har skrevet og instrueret VICE, har begået et uhyre veltilrettelagt karaktermord på den tidligere Vice-præsident, og selv udfyldt de huller, der måtte være i informationsstrømmen.

Det er der kommet et både underholdende og tankevækkende værk ud af, og Christian Bale må p.t. anses som favorit til Oscar’en for bedste mandlige hovedrolle. Han får intelligent assistance af Amy Adams, som endnu aldrig har vundet en Oscar trods seks nomineringer.

Sam Rockwell tegner et vittigt Oscar-nomineret portræt af den vist ikke alt for kvikke George Bush jr. og Steve Carell gør også en god figur som den bøvede Donald Rumsfeld.

Helt unuanceret er filmen dog ikke, når det gælder privatmanden Dick Cheney. Man tvivler således ikke på, at han elsker sin lesbiske datter, selvom han råder sin anden datter til at tale imod homoægteskaber, da hun vælger en politisk karriere. Magt korrumperer, og få har demonstreret det så diskret som Dick Cheney.

Og hvis filmen rent politisk kan synes ret ensporet, så skal det ses i det lys, at republikanerne har sat sig på stort set alle andre medier end filmmediet. Som VICE også viser, er forskellen på Reagan-administrationens uhyrligheder og vor tids politiske skandaler en gennemgribende kynisme og arrogance hævet over enhver form for moral. Det gør VICE til en betydelig omend ikke ganske fejlfri film.