FIRST REFORMED

★★★★☆☆

Trods en instruktørkarriere, der strækker sig over fire årtier, er Paul Schrader stadig mest kendt for sit manuskript til Martin Scorseses guldpalme-vinder "Taxi Driver".

Der har dog været bemærkelsesværdige film henad vejen fra instruktøren Paul Schrader som f.eks. "Mishima", "Patty Hearst", "Se Venedig og dø" samt "Affliction", men alt i alt sidder man tilbage med en karriere, der aldrig for alvor foldede sig ud.

Modtagelsen af hans seneste film "First Reformed" bør ses i det lys, og spørgsmålet er, om Det Amerikanske Film Akademi benytter denne måske sidste chance til en hylde en sand original.

Der er aldrig noget nemt og letkøbt over de historier, som Paul Schrader fortæller, og FIRST REFORMED er en både grum og grim beretning om en præst i livskrise. Inspirationen synes at komme fra Robert Bressons traurige dramaer med religiøse over- og overtoner, og både som manuskriptforfatter og instruktør vover Schrader at gå linen ud.

I den næsten overintense Ethan Hawke har han en dedikeret spiller, der allerede har modtaget en del hæder for sin indsats og som meget vel kan ende som en outsider i kampen om årets Oscar for bedste mandlige hovedrolle.

FIRST REFORMED udfordrer sit publikum og gør tro til et vedkommende emne i en moderne tid – ikke ulig TV-serien "Herrens veje".