KAPTAJNEN

★★★★★☆

KAPTAJNEN ("Der Hauptmann") hører så afgjort blandt årets mest bemærkelsesværdige tyske film. På San Sebastian filmfestivalen modtog den hæder for Florian Ballhaus’ velkomponerede billeder og forleden blev den belønnet for sin lydside ved The European Film Awards i Sevilla.

Selvom man næsten tror, at det er løgn, har beretningen om Willi Herold rod i virkeligheden. En ung mand på flugt fra nazisternes gru forklæder sig i en naziuniform, og mærker på uhyggelig vis, hvordan uniformen overtager hans handlinger.

Instruktøren Robert Schwentke har skabte et rystende portræt af fascismens væsen og i den unge schweiziske Max Hubacher har han fundet den fuldendte formidler af netop denne historie. For vi forstår denne mands handlinger længere end vi bryder os om at indrømme, og på trods af de grufulde gerninger, han udfører, er også han et offer for krigens ofte paradoksale konsekvenser.

Hubacher er som den yngste skuespiller nogensinde blevet belønnet med hele to af de nationale filmpriser for mandlige hovedroller, senest for "Mario", hvor han som homoseksuel fodboldspiller er aldeles overbevisende. Hans indsats i KAPTAJNEN har også modtog hæder, og han må regnes blandt de mest spændende filmskuespillere i Europa lige nu.

KAPTAJNEN er ikke blot endnu en film om 2. verdenskrig, men som det understreges i filmens afsluttende credits-sekvens, har netop nazi-uniformen stadig en magt, der provokere.