REKONSTRUKTION UTØYA

★★★☆☆☆

Trods titlen på denne nordiske co-produktion skal man ikke forvente noget overblik over eller gennemgang af hele forløbet på Utøya. Derimod møder vi nogle enkelte øjenvidner til de grusomme hændelser d. 22/7 2011. Hændelser, der kostede flere hundrede unge livet.

Sammen med tolv andre unge genskaber de over to uger deres individuelle Utøya-oplevelser i et norsk filmstudie.

Som egentlig dokumentation for hvad der faktisk hændte, bliver udbyttet af den halvanden time lange dokumentarfilm forholdsvis begrænset, og de unges udlægning af, hvad der skete, har primært værdi som meget personlige emotionelle vidnesbyrd.

Filmens største kvalitet ligger i virkeligheden i dens skildring af teater som terapiform og i dens registrering af hvorledes dette forløb påvirker Utøya-vidnerne såvel som de unge, der genskaber oplevelserne for dem. Sidstnævnte synes ikke helt at have den professionelle distance, der ofte skal til, hvis man som skuespiller skal kunne formidle andet end følelser.

Det gælder egentlig også instruktøren Carl Javér, der trods smukke intentioner og sobert arbejde aldrig får givet filmen det momentum, emnet lægger op til.
Så efter tre film, der kan siges at supplere hinanden, om tragedien i Utøya er status stadig, at vi har den definitive film om Utøya til gode.