BRAKLAND

★★★☆☆☆

Martin Skovbjergs BRAKLAND er en ujævn men ganske dynamisk og i al fald lovende filmdebut. Hovedpersonen Simon har haft problemer i København og er nu flyttet med sin velmenende mor til flækken Vesterby, hvor han blir ven med rigsmandssønnen Bjarke.

Begge drenge lider under fraværende fædre og forsømte mødre, og finder trøst i stoffer og et stadig mere vildt filmprojekt.

Kontrasten mellem by og land er til at få øje på, og de voksne træffer hele tiden beslutninger henover hovedet på deres børn.

Filmens største kvalitet ligger i skildringen af det spirrende venskab mellem de to store drenge, overbevisende spillet af Jonas Bjerril og Vilmer Trier Brøgger. De voksne karakterer forekommer mere stereotype, men man ser gerne igennem fingrene med enkelte tekniske og fortællemæssige svipsere, fordi man oprigtigt bekymrer sig om de to unge lømler.

Instruktøren Martin Skovbjerg har tidligere lavet musikvideoer og tv, og hans præcise observationer af ungdommen anno 2018 gør et vis indtryk. Slutningen slår hårdt og virker næsten kynisk, men hvordan hjælper man folk, der ikke vil hjælpes?