FIRST MAN

★★★★★☆

Damien Chazelle vandt en velfortjent Oscar for sin instruktion af musicalen "La La Land". Men på grund af en skandaløs fejl blev hans film først udråbt til vinder og så detroniseret af den banebrydende men knapt så helstøbte "Moonlight".

Til foråret kan Oscaren for bedste film endelig blive en realitet for Chazelle, idet hans seneste værk, rumfartsfilmen FIRST MAN, må regnes blandt de allerbedste amerikanske film i år.

Filmen fremstår mere konventionel end "La La Land", men forekommer tempomæssigt uhyre velafstemt og musikalsk overlegen.

Ryan Gosling kan meget vel løbe ind i endnu en Oscar-nominering for denne film på grund af portrættet af Neil Armstrong og tv-stjernen Claire Foy ("The Crown") får sit filmgennembrud som hans hustru.

Men det er Damien Chazelle og hans faste komponist Justin Hurwitz har orkestreret denne film med et kolosalt overblik og samme sans for peditesser, som må ha kendetegnet den rigtige månelanding.

Chazelle og co. forholder sig heller ikke ukritisk til Naza og til måneladingen som en brik i et større politisk spil med de menneskelige omkostninger, det indebærer.

Man må derfor håbe, at filmen een gang for alle får lukket kæften på de tosser, der bilder sig selv og andre ind, at månelandingen aldrig fandt sted.