FEMINISTEN

★★★★☆☆

En god portrætfilmen står og falder ofte med den person, som instruktøren har valgt at fokusere på. Er personen spændende nok til at bære en hel film, og har vedkommende levet et interessant liv og kan berette om dette?

Den svenske feminist Gudrun Schyman lever heldigvis op til disse krav. Instruktøren og fotografen Hampus Linder, der for et par år siden stod bag kameraet på filmen "Spejlinger", har også haft held med at komme bag om den karrieren, så vi også fornemmer privatpersonen.

Gudrun Schyman fortæller levende om en opvækst præget af alkoholisme og uudtalt kærlighed. Vi hører om en skattesag, der på et tidspunkt truede med at afslutte hendes politiske karriere og vi ser hende sammen med den ex-mand, der slog hende og den nye bløde mand, der forsøger at bakke hende op. Man fornemmer, at hun har været den jaloux ex-mand utro, men dette punkt berøres aldrig direkte i filmen. Pilleglas og små bemærkninger antyder flere helbredsproblemer, og den alholisme, som også betød øget fravær som mor, diskuteres direkte med den forsømte datter.

Hampus Linder bruger rigelig tid på at se hende rejse fra by til by og fra møde til møde. Morsomt er en optræden sammen med Pharrell Williams, der under en verdensturné bliver beskyldt for at være anti-feminist. Under en koncert inviterer han Gudrun Schyman på scenen for at hylde kvinden og feminismen og hun siger ja, selvom hun tydeligvis ikke anede hvem han var, før hun var blevet briefet.

Men det er som taler og formidler, at Gudrun Schyman gør størst indtryk, og det oplivende er, at hun synes at være blevet bedre med årene. De mere indforståede møder med medsøstre bidrager ikke med ret meget rent indholdsmæssigt, da alle filmens kvinder synes at være enige med hende, hvilket også bliver filmens største svaghed. Derimod virker det berigende at se hende tale med en forsamling, der kun består af mænd, fordi der her rent faktisk opstår både konflikter og forståelse.

Intet under, at Me Too-bevægelsen bruger Gudrun Schyman som fyrtårn, for hun virker ikke blot intelligent, men har også den helt rette kombination af styrke og følsomhed. Man er således parat til at give Gudrun Schyman sin stemme, inden de sidste rulletekster har passeret forbi øjnene.