HVIS MAN IKKE SIGTER, KAN MAN HELLER IKKE RAMME

★★★★★☆

af Christian Have & Mikkel Elbech

Forlag: People’sPress

DET ER FORESTILLINGEN, DER ER STJERNEN

Historien om Fredericia Teaters vej mod verdensklasse

– fortalt til Helle Broberg Nielsen

Forlag: People’sPress

★★★★☆☆

Fredericia Teaters chef Søren Møller, der nyligt blev hædret med Backstage-prisen ved den fornemme Lauritzen-prisuddeling, står normalt beskedent i skyggen af skuespillerne på en produktion.

Nu er han pludselig hovedperson i hele to nye bogudgivelser. Hvad gør det endnu mere mærkværdigt er, at de har stort set samme fokus og bliver tilmed udgivet af samme forlag.

Den umiddelbart flotteste og mest forførende er DET ER FORESTILLINGEN; DER ER STJERNEN, men man skal ikke have læst længe i begge bøger før det står klart, at der er mere indhold i HVIS MAN IKKE SIGTER, KAN MAN HELLER IKKE RAMME.

DET ER FORESTILLINGEN, DER ER STJERNEN er lækker layoutet, faktisk lidt for lækkert. Det er rart, at der er luft mellem ordene, men her virker det nærmest grotesk så meget spildplads, der er. Det vrimler med blanke sider, både blå og hvide, så man får indtrykket af, at rettighedsproblemer i sidste øjeblik har spærret for yderligere billedmateriale.

DET ER FORESTILLINGEN, DER ER STJERNEN ligner mest af alt en gavebog, som Fredericia Teater kan give særlig gode samarbejdspartnere, men HVIS MAN IKKE SIGTER, KAN MAN HELLER IKKE RAMME synes gennemstrømmet af en reel vilje til analyse. Et oprigtigt forsøg på at klarlægge den udvikling, som Fredericia Teater har gennemgået og på at finde forklaringen på Fredericia Teaters store succes.

Så selvom DET ER FORESTILLINGEN, DER ER STJERNEN, som vil pynte mest på et sofabord og som også i størrelse og sideantal er den anden bog overlegen, så får man ironisk nok mere for pengene ved at investere i Christian Haves og Mikkel Elbechs HVIS MAN IKKE SIGTER, KAN MAN HELLER IKKE RAMME. En mere kritisk tilgangsvinkel til stoffet ville dog have klædt begge udgivelser, men det må vi nok vente nogle år på.

Foreløbig tilslutter vi os gladeligt Fredericia Teaters heppekor og ser frem til snart at møde en syngende Tarzan.