MEASURE FOR MEASURE

★★★★★☆

Vejrguderne gør det ikke nemt for friluftsteatrene i øjeblikket, og det er i grunden synd, for kvaliteten synes ofte høj. Men selvom vi gik glip af slutningen af den russiske opsætning af Shakespeares "Measure for Measure" på Kronborgs Hamletscene, var det alligevel rejsen til Helsingør værd.

En på papiret lidt indviklet handling bliver formidlet med forbilledligt klarsyn af iscenesætteren Declan Donnellan, selvom et andet udendørs-arrangement med store højtalere fik lov til at forstyre i ganske uacceptabel grad undervejs.

De storartede skuespillere formåede dog imod alle odds at fastholde vores opmærksomhed, og historien om den nykonservative unge jurist Lord Angelo, der føler sig hævet over sin egen strikse lovgivning, bliver et sindbillede på en amoralsk og samvittighedsløst ledelsesform, man sagtens kunne forfalde til at kalde for putinsk.

De øvrige medvirkende følger Lord Angelo som en hvepsesværm, og bliver dermed en slags medskyldige, fordi de aldrig griber ind overfor hans stadig mere uhyrlige handlinger, men tværtimod står klar med en stol, hvis han får behov for at hvile sig.

Dramaet strammer til, da nonnen Isabella anmoder Lord Angelo om, at hendes dødsdømte broder Claudio benådes, da dennes eneste brøde var at gøre sin kæreste gravid udenfor ægteskabet. Lord Angelo betages af Isabellas uskyld og tilbyder at løslade broderen – men først efter at Lord Angelo har fået lov til at tage hendes mødom…

Det er med andre ord noget af en cliffhanger, vi efterlades med – men ingen tvivl om, at man gerne sætter himmel og jord i bevægelse for at kunne se resten. MEASURE FOR MEASURE spiller uden ud – og skal simpelthen ses af alle, der elsker gennemarbejdet skuespilkunst med både vid og bid.