LUCIA DI LAMMERMOOR

★★★★★☆

Kan man opleve en udendørs operaopsætning i smukkere omgivelser andre steder i landet? Næppe.

Det bakkede landskab, søen og træerne danner en ideel ramme om dette skotske drama om den gæve Lucia, der mod sin vilje tvinges ud i et ægteskab, hun ikke ønsker – med fatale konsekvenser. Scenografen Simon Corder har tilmed tryllet med vedbend og græs, samt et gigantisk stengærde, der også kan illudere spisebord, når historien kræver det. I baggrunden men alligevel central placeret troner den dobbeltseng, der i handlingen får så stor dramatisk betydning.

Selve operaen er faktisk italiensk, selvom forlæget var den skotske roman "The Bride of Lammermoor" af Walter Scott (ham med "Ivanhoe") . I 1835 – 16 år efter romanens udgivelse – havde Gaetano Donizettis opera LUCIA DI LAMMERMOOR premiere i Napoli på Teatro di San Carlo. Siden har rollen som Lucia været eftertragtet af små som store sopraner, og til disse føjer sig nu

Rodula Gaitanou stemningsmættede iscenesætte udnytter elegant de lysmæssige muligheder, som bidrager til at gøre et besøg i Opera Hedeland til noget ganske særligt. Så man tilgiver atter, at orkesteret henvises til en kasse, hvorfra musikken må kæmpe for at slå sig løs.

Men når Lina Johnson synger partiet som Lucia glemmes alle forbehold. Rollen er vanvittig svær – ikke mindst hendes udfordrende vanvidsarie, men hun sejrer, og bliver den stjerne i forestillingen, hun skal være.

Adam Frandsen har smukke klange i stemmen som den gode Edgardo, men følelserne løber af med ham til sidst på bekostning af stemmekontrollen. Audun Iversen gør med sin fyldige baryton god fyldest som Lucias manipulerende bror og Steffen Bruun bliver ligeledes en magtfuld Raimondo med sin imponerende bas.

Da vejret i år synes at være til at regne med, bør man forkæle sig selv med en af de lækre madkurve fra Meyers, som kan bestilles på Opera Hedelands hjemmeside og indtages ved et af de mange borde nær indgangen.

Snyde sig selv for et besøg i Opera Hedeland må man i al fald ikke, når der bydes på en klassisk pragtopsætning af den frydefuld opera LUCIA DI LAMMERMOOR.

(Michael Søby)