LANDET AF GLAS

★★★★☆☆

Udbudet af danske spillefilm i årets første måneder begrænsede sig nærmest til Ole Bornedals noget overvurderede "Så længe mit hjerte slår". Kun dokumentarfilm som "Væbnet med ord & vinger" og "Skjold & Isabel" har formået at overraske rent kunstnerisk. Derfor er der grund til at glæde sig over LANDET AF GLAS, sommerens suverænt bedste danske børnefilm.

Duoen Marie Rønn og Jeppe Vig Find har skabt et magisk univers med interessante karakterer anført drengen Jas (glimrende spillet af Albert Rudbeck Lindhardt, der også imponerede i "Der kommer en dag").

Som hans ven Isak ses charmetrolden Arien Takiar fra "Iqbal"-filmene og den lille MGP-stjerne Flora Ofelia Hofmann Lindahl er ganske kær som kæk alfepige. En næsten for sympatisk Adam Brix (søn af Birthe Tove) spiller med en velgørende naturlighed i rollen som Noel, og Esben Dalgaard Andersen får med diskrete midler tegnet et følsomt portræt af Jas’ far. Signe Egholm Olsen synes at skulle ligne Inger Støjberg, men viser sig heldigvis at være mere menneskelig.

Sidst men ikke mindst er det en nydelse at gense Vigga Bro, der i over 50 år har kastet glans over dansk film via bl.a. "Nu stiger den", "Mig og dig", "Løgneren", "Barndommens gade" og "Stille hjerte". Med sin i sandhed fortryllende stemme forgylder hun også denne gang hver en replik, mens øjnene funkler af livsvisdom og kærlighed.

Sine Vadstrup Brookers billledside er på forunderlig vis præget af nysgerrighed og Jonas Stuck har begået en betagende og meddigtende underlægningsmusik, der støtter uden at sentimentalisere.

LANDET AF GLAS er endt som en overrumplende vellykket lille film, og bør blive ansvarlige forældres bud på en god filmoplevelse for ungerne i sommervarmen.