I SYRIEN

★★★★★☆

Den nærmest uoversættelige internationale titel "Insyriated" fortæller os, at I SYRIEN ikke kun udspiller sig i et krigshærget land, men også hvordan det at leve i Syrien går i blodet på befolkningen. Man kan simpelthen ikke undgå at blive påvirket af de enorme følelsesmæssige påvirkninger, man lever under.

Manuskriptforfatteren og instruktøren Philippe Van Leeuw lader os i et døgn følge en familie anført af den statelige og stolte Oum Yazan. De bor i et sønderbombet kvarter og er den eneste familie tilbage i ejendommen.

I SYRIEN er den hidtil mest vellykkede spillefilm om at leve med krigen i Syrien som livsfarlig og stadig mere anmasende nabo. Den bygger på et uhyre stramt komponeret manuskript, hvor alle karaktererne har en funktion og hvor samtlige roller spilles sublimt.

Alligevel må man fremhæve Hiam Abbass, den arabiske verdens største skuespiller i disse år. Uanset om hun medvirker i væsentlige arabiske film som "Syrian Bride", "Paradise Now" og "Citronlunden" eller mere internationalt orienterede værker som "Free Zone", "München" og "The Visitor", sker det altid med både integritet og tyngde. Men også Diamand Bou Abboud er hjerteskærende god som den nybagte mor Halima, der vågner til sit livs hårdeste dag.

I SYRIEN er forbløffende underholdende i betragtning af, at vi stort set bliver i lejligheden hele tiden. Det bør derfor ikke undre, at filmen har modtaget publikumspriser på i København og Berlin på trods af det dystre emne. I SYRIEN er nemlig en film, man hverken kan eller skal komme udenom.