WORKSHOP

★★★★★☆

Laurent Cantet var manden, der opdagede Jalil Lespert ("Ressources humaines"), gav Charlotte Ramplin et karrierehøjdepunkt i "Mod syd" og vandt en velfortjent guldpalme for "Klassen".

Nu er han tilbage med endnu en intelligent og psykologisk interessant spillefilm med titlen WORKSHOP ("L’atelier"), hvor generations- og kulturforskelle atter kommer under lup.

Den altid seværdige franske skuespillerinde Marina Fois ("Polisse") spiller en forfatterinde, der har påtaget sig at afholde en workshop for unge mennesker i et fattigt fransk havnekvarter. Blandt de mest talentfulde er Antoine (en stærk debut af Matthieu Lucci), som dog ikke kan lade være med at provokere gruppens øvrige medlemmer, der er af anden etnisk herkomst end ham selv.

Den stadig mere ensomme Antoine søger flugt i bølgerne, men han drages samtidig erotisk mod den smukke forfatterinde og hun viser også ham interesse. Men dæmonerne lurer under overfladen og historien tager en højest uventet men alligevel hel logisk drejning mod slut.

Laurent Cantet formår som få at skabe ægte liv i sine film, og så lytter han til og forstå kompleksiteten ved at være ung i dag. Filmens begavede manuskript er da også udarbejdet i samarbejde med Robin Campillo, der vandt et hav af priser for sit aids-drama "120 slag i minuttet" tidligere på året.

WORKSHOP er en film, der ikke overforklare alt, sådan som vi er vant til det fra Hollywood, men opfordrer os derimod til at tænke og handle selvstændigt.