FOXTROT

★★★★★☆

Israels førende filmskuespiller Lior Ashkenazi (der vakte international opmærksomhed med "Walk on Water" af Eytan Fox og Joseph Cedars "Footnote") yder sin måske dybeste indsats i den kontroversielle FOXTROT, der modtog Venedig Filmfestivalens store pris.

FIlmen blev desuden Israels officielle bidrag til det årlige Oscarræs, men en nyudnævnt kulturminister forsøgte efterfølgende at trække filmens kandidatur tilbage – hvilket Det Amerikanske Film Akademi afslog. Filmen kom dog i sidste ende ikke med blandt de fem kandidater, hvad den ellers godt kunne have fortjent. Men den nationale kritikersammenslutning The National Board of Review kårede FOXTROT som årets bedste udenlanske film.

Instruktøren Samuel Maoz vandt Guldløven i Venedig for sin første spillefilm "Lebanon" baseret på egne krigserfaringer. Filmen modtog i det hele taget megen internationale hæder og en række nationale filmpriser, men reaktioner var alligevel delte i Israel pga. det pacifistiske budskab.

Balladen omkring FOXTROT tager udgangspunkt i en scene, hvor en israelsk soldat i panik skyder et par palæstinensere efterfulgt af en scene, hvor hans boss forsøger at skjule sandheden.

Men Samuel Maoz er ude i et langt mere kompliceret ærinde, og udstiller primært krigens absurditet. Hovedpersonen Michael får sit liv smadret, da han får besøg af repræsentanter fra det israelske militær, der meddeler ham, at sønnen er død. Michael er i chok, men beder om at se liget. Efter nogle timer får han atter besøg – denne gang med en meddelse om, at det alligevel ikke er sønnen, der er død, blot een med samme navn. Michael prøver fluks at få sønnen hjemsendt, og historien tager endnu en drejning, som giver historien et nærmest grotesk præg – understreget af en semi-pornografisk animationssekvens, der også væves ind i denne beretning.

FOXTROT er en foruroligende og tankevækkende oplevelse, og velnok det betydeligste filmværk fra Israel i dette årti. Den synes afspejler et land og en krig, hvor der muligvis sker bevægelser, men hvor man alligevel ender det samme sted – ligesom i dansen FOXTROT.