LADY BIRD

★★★★★☆

Greta Gerwig charmerede sig for få år siden til succes som den semi-kiksede "Frances Ha" efter eget manuskript. Nu overrumpler hun både som instruktør og manuskriptforfatter med et andet kvindeportræt, nemlig den delvis selvbiografiske LADY BIRD.

Saoirse Ronan, der har det med at overraske fra film til film ("Soning", "Brooklyn" etc), formår atter at forny sig, som den utilpassede skolepige LADY BIRD, der befinder sig i en brydningstid med hensyn til familie, uddannelse og mænd. Laurie Metcalf skaber et komplekst dybtfølt portræt af LADY BIRDs fortravlede mor, der måske ikke er helt så slem, som hun i perioder kan virke.

Sidste sæsons store kæledegge Lucas Hedges ("Manchester By The Sea") og denne sæsons Darling, Timothée Chalamet (Oscar-nomineret for hovedrollen i Oscar-vinderen "Call Me By Your Name") er de attraktive unge mænd, der bejler om at blive hendes første kæreste, og veteranen Lois Smith spiller klogt den gamle abbedisse, der måske ikke er helt så konservativ, som vi gik og troede.

LADY BIRD er en lysende begavet og tindrende morsom moderne komedie, der må forventes at ligge den øverste del af listen over årets mest seværdige amerikanske film. Filmen emmer af ungdommelig usikkerhed og umiddelbar hjertevarme, der omfatter hele det brogede persongalleri.

(Michael Søby)