JULIUS CAESAR

★★★★☆☆

Teaterbio eller National Theatre Live er fællesbetegnelsen for en række fremragende transmissioner fra Europas teatercentrum i London til CInemaxx-biografen på Fisketorvet i København. Det behøver end ikke være fra selve National Theatre længere, og vi kan således blive forkælet med et besøg på et af de spændende nyere teater i den engelske hovedstad, nemlig The Bridge Theatre.

Iscenesætteren Nicholas Hytner åbner forestillingen med en form for rockkoncert, der lader publkum indgår i den velkomstkomité, der modtager den sejrende JULIUS CAESAR i et storladent triumftog.

David Calder spiller ham som en velbjerget magtfuld bedsteborger, og paralellen til vor egen landsfader forekommer dermed ubesværet. Overfor ham står Brutus som en forfriskende moderne kontrast – omend bøger om Stalin og Saddam Hussein på skrivebordet gør, at vi ikke føler os alt for sikre på ham.

Ben Whishaw (kendt og elsket for sårbare præstationer i film som "Bright Star", "Den danske pige" og "Skyfall") er et begavet bud på JULIUS CAESARs rival, et mere komplekst portræt, end vi sædvanligvis ser.

Nicholas Hytners produktion kan bryste sig af at være forfriskende farverig i rollebesætningen. Flere af de klassiske manderoller spilles tilmed af kvinder, og Michelle Fairley gør f.eks et stærkt indtryk i rollen som Cassius. Atter frydes med over det engelske sprogs musikalitet, når det som her bliver serveret af skuespillere, der forstår kunsten at sige replikker.

Sprogligt hører JULIUS CAESAR blandt William Shakespeares vanskeligste, så selvom vi går engelsk undertekster til at støtte os til, kan man med fordel se eller gense Marlon Brando-filmen af samme navn inden. Det dystre macho-univers gør også stykket til mindre umiddelbart charmerende end de vittige komedier og de store kærlighedsdramaer. Men forestillingen spilles heldigvis uden pause og varer godt to en halv time.

Næste Teaterbio-event i Cinemaxx finder sted onsdag d. 16. maj kl. 18 og er en transmission af den netop Olivier Award-belønnede musical "An American in Paris" baseret på Vincente Minnellis Oscar-vinder af samme navn med Gene Kelly i titelrollen. På gensyn!

(Michael Søby)