UD AF INTET

★★★★☆☆

Fatih Akin er en tyskfødt instruktør med tyrkiske rødder. Han har en særlig sans for at instruere debatskabende samtidsdramaer, og med værker som guldbjørn-vinderen "Mod muren" og "På himlens kant" satte han den filmpolitiske dagsorden i sit hjemland.

Nu slår han til igen med den kontrovercielle politiske kriminalfilm UD AF INTET ("Aus dem Nichts"), der blev en overraskende vinder af Golden Globe-prisen for bedste udenlandske film for efterfølgende helt at blive forbigået i Oscar-nomineringssammenhæng.

Filmens hovedrolleindehaver Diane Kruger vandt dog pris i Cannes for bedste kvindelige hovedrolle og det forstår man sandelig godt. Som en off-beat selvstændig hustru og mor, der pludselig mister alt hvad hun har kært, yder Diane Kruger karrierens hidtil største præstation.

Diane Kruger huskes fortrinsvis for internationale co-produktioner, og blandt de instruktører, hun har arbejdet sammen med kan nævnes Bille August ("Farvel Bafana") og Quentin Tarantino ("Inglourious Basterds"). Sin hidtil fineste indsats som skuespiller ydede hun på fransk som Marie Antoinette i Benoît Jacquot storslåede kostumedrama "Les adieux à la reine", men rollen som den sorgfulde Katja i UD AF INTET får en mere nutidig og rå side af talentet frem.

Fatih Akins UD AF INTET kan på overfladen ligne en klassisk selvtægtshistorie i tre akter. Men UD AF INTET er mere kompleks end som så.

Skildringen af de racistiske tendenser i såvel det tyske retssamfund som i den interne familiestruktur er ganske rystende, og UD AF INTET viser sig at være en film, der ikke blot handler om hævn, men i mindst ligeså høj grad om sorg. For hvad skal man stille op med sin dybtfølte tab, når samfundet har svigtet ens tillid fundamentalt?