HÜBBERIET 1:

HARALD LANDER

★★★★☆☆

Gaden bag Det Kongelige Teater hedder nu Harald Landers Gade efter den tidligere balletmester Harald Lander, så det virker i den grad på sin plads, at den nuværende balletmester Nikolaj Hübbe valgte at dedikere en hel balletaften til denne bemærkelsesværdige mand.

Vel er Nikolaj Hübbe ikke nogen gudsbenådet interviewer, men han har sammensat et fint program, der giver os mulighed for at få et nuanceret billede af et komplekst menneske, og bidrager samtidig til en vis rehabilitering af den uretsmæssigt fyrede Harald Lander.

Aftenen får en forrygende start med Tobias Praetorius’ magtfulde solodans i egen genskabelse af Harald Landers "Qarrtsiluni". Senere brillerer især de mandlige stjerner Andreas Kaas, Jón Axel Fransson og Jonathan Chmelensky i "Sylfiden", "Svanesøen", "Etudes" m.v. med udgangspunkt i Harald Landers versioner af disse hovedværker. Men også J’aime Crandall viser sig fra sin mest poetiske side denne aften.

Mellem danseindslagenefår Nikolaj Hübbe besøg på scenen af bl.a. den knivskarpe og meget vittige Erik Aschengreen, der bl.a. skrev bogen "Mesteren" om Harald Lander, men som også kan komme med præcise svirp til den nuværende balletmester, når det forekommer relevant.

Også Den Kongelige Ballets store kunstnerinde Sorella Englund, der i sin tid blev opdaget af Harald Lander, giver sit besyv med i lighed med Harald Landers enke. Vi får også et meget sigende indblik i Harald Landers arbejdsform i en tv-optagelse med ham selv, ex-konen Toni Lander samt Erik Bruhn.

Således beriget forlader man Det Kongelige Teater – opløftet af en fin forestilling samt lovning om et gensyn med "Etudes" i næste sæson.