HOTEL EUROPA

★★★★☆☆

Oscar-vinderen "Ingenmandsland" bragte ikke blot konflikten mellem Bosnien og Serbien i internationalt fokus, men gjorde filmens manuskriptforfatter og instruktør Danis Tanovic kendt i hele verden. Siden har der været relativt stille omkring ham, og det internationale fokus er da også flyttet til andre brændpunkter i verden.

Med HOTEL EUROPA, der bl.a. vandt Fipresci-prisen og den store jurypris i Berlin, får Danis Tanovic et tiltrængt comeback baseret på den franske filosof og dramatiker Bernard-Henri Lévys teaterstykke.

Jacques Weber, der i starten af 90erne fik en César for sin birolle i Gérard Depardieu-filmen "Cyrano de Bergerac", gentager sin rolle fra Lévys skuespil i filmversionen, hvor vi også kommer bag facaderne på det fornemme HOTEL EUROPA.

Men trods internationale stjernegæster, perspektiverende journalister og en vilje til at lægge fortiden bag sig, så erfarer vi, at der stadig er så mange lig i lasten i Sarajevo, at fortiden ikke lader sig fornægte – hvor meget man end måtte ønske det.

HOTEL EUROPA lader en forsømt befolkningsgruppe i det europæiske fælleskab kommer til orde og minder os samtidig om, at vi som europæere også har et ansvar, når der er krig i verden.