VANYA AND SONIA AND MASHA AND SPIKE

★★★★☆☆

Byens sjoveste nye komedie finder man p.t. øverst oppe i Huset-bygningen (ikke at forveksle med Husets Teater!). Her spiller man nemlig Christopher Durangs Tony-belønnede VANYA AND SONIA AND MASHA AND SPIKE i en engelsksproget udgave iscenesat af Jeremy Thomas-Poulsen.

Som titlen antyder refereres der hyppigt til litterære hovedværker af eksempelvis Anton Tjekhov og Tennessee Williams, men også kendskab til Oscar-belønnede filmklassikere som "Sunset Boulevard" og "Pollyanna" øger udbyttet af forestillingen. Det giver dog god mening med alle henvisningerne, for samtlige karakterer er på godt og ondt præget af skuespilleriet.

Det er derfor alle mere eller mindre vanvittige, men Vanessa Pooles Sonia tager dog prisen som den mest gakkede. Selvmedlidenhed vælter ud af hende, når der ikke smides med kaffekopper eller sluges piller, men Vanessa Poole formår alligevel at få os til at mærke et forpint menneske, der blot har behov for at blive set.

Dina Rosenmeier er ret skøn som den vampede Masha, hvis filmkarriere synger på sidste vers, mens hun kompenserer med en ung elsker Spike (festligt spillet af den veltrimmede Joshua Kenndal Shafir alias Sean Kingston).

David Barrett har som Vanya til opgave at formidle stykkets morale samt en opsang til den unge generation, hvilket han gør med overbevisning. Anden akt kunne dog godt tåle at blive strammet op med et kvarter – også tekstmæssigt, så vi kommer ned på de to timer.

Men vi er i muntert selskab hele vejen og en nuttet hund skader ikke helhedsindtrykket. I en tid, hvor moderne komedier er blevet en sjældenhed i København, forekommer det ekstra lykkeligt, at vi får mulighed for at opleve dem på engelsk.