THE GREATEST SHOWMAN

★★★★☆☆

Der vil sikkert være dem, der blot tilsidesætter THE GREATEST SHOWMAN som kitch eller camp, men det er ikke blot synd for dem, men også direkte urimeligt. For filmens instruktør Michael Gracey søger bevidst at udforde den såkaldte gode smag, ikke ulig filmens hovedkarakter, P.T. Barnum.

Selvom filmens storslåede design har en klassisk ramme, lægger instruktøren Michael Gracey ikke skjul på, at dette er en moderne musical med iørefaldende sange, der minder mere om diverse soft rock-hits end om klassisk musical-musik. De historiske kostumer har også fået et særdeles nutidigt touch i den frække retning, så man skal ikke vente en dokumentarisk gengivelse af P.T. Barnums eventyrlige liv.

Derimod får vi et pompøst og rummeligt musikalsk epos om retten til at være speciel – med udgangspunkt i P.T. Barnums livsværk. Vi ser ham starte op med ustoppede dyr og fysiske freaks som hovedattraktionerne. Den svenske sangerinde Jenny Lind låner klasse til etablissementet, men protester mod det stadig mere populære Cirkus-foretagne kulminerer i en brand, der ruinerer Barnum.

Hugh Jackman, der på imponerende vis formår at kombinere sine actionfilm-roller med diverse musical-opgaver, er fortræffelig – også sangligt – som P.T. Barnum, og Zac Afron slet ikke ueffen som hans samarbejdspartner. Michelle Williams giver en kær fremstilling af Barnums tålmodige kone, og skildringen af den brogede cirkustrup lykkedes bedre end portrættet af Dronning Victoria. På det punkt synes Judi Dench-filmen "Victoria og Abdul" i en hel anden klasse.

Men THE GREATEST SHOWMAN er en spektakulær ny musical med et stort hjerte, og klart det bedst bud på genren siden "La La Land". Det skal blive spændende at se, om tekstforfatterne Benj Pasek og Justin Paul, der vandt en Oscar for ordene til sangen "City of Stars", kan gentage triumfen i 2018 med den opløftende "This is me", der allerede er nomineret til en Golden Globe.