THELMA

★★★☆☆☆

Danskfødte Joachim Trier er langt ude i familie med Lars von Trier, men har for længst bevist, at han kan stå stå på egne ben. Siden den dynamiske debut med "Reprise", har han instrueret såvel den dybtfølte "Oslo, 31. august" som den ambitiøse men ikke helt vellykkede Isabelle Huppert-film "Louder Than Bombs", der noget overraskende indbragte ham Nordisk Råds filmpris.

Nu overrasker han med den norske sci-fi film THELMA, der søger at få et lidt yngre publikum i tale.

Eili Harboe leverer en overraskende moden indsats som teenagepigen, der føler, at der er noget galt med hende uden at kunne forstå hvad. Ellen Dorrit Petersen, der imponerede i "Blind", yder en stærk indsats som THELMAs overbeskyttende mor og Henrik Rafaelsen er mindst ligeså overbevisende som den stærkt religiøse far.

Joachim Triers film er på overfladen en teknisk lækker gyser. Men borer man dybere, mærker man et bittert opgør med med en form for kristendom, der ikke altid har taget hensyn til unge menneskers behov for at finde sig selv. Det er her, at THELMA afslører sine største kvaliteter, der lige akkurat retfærdiggør dens nyerhvervede status som Norges officielle Oscar-kandidat.