BALLERINA

★★★★☆☆

Ikke siden "La La Land" dansede sig ind i vore hjerter, har biografrepertoiret budt på en film, der i den grad får det til at krible i fødderne.

BALLERINA er tilmed en animationsfilm, men heldigvis mindre hysterisk end Hollywoods bud på genren. Denne film er fransk/kanadisk, og selvom den amerikanske kulturs indflydelses også mærkes her (man siger f.eks. "audition" i filmen), så er scenografien en hyldest til de historiske kulturby Paris.

Manuskriptet fremstår som overraskende helstøbt med mange velturnerede karakterer, og selvom filmens sange skuffer lidt, så får vi heldigvis også lidt balletmusik fra "Svanesøen". "Nøddeknækkeren" var ganske vist ikke skrevet på denne tid, men det vælger vi at se i gennem fingre med, fordi beretningen om den forældreløse pige, der eroberer pariseroperaen med sin dans, er så forførende.

BALLERINA kunne meget vel ende i opløbet om en Oscar som bedste animationsfilm næste år, men man skal heller ikke udelukke, at en teaterudgave (danseforestilling eller musical?) finder vej til de danske scener på et tidspunkt.

Hvor Birgitte Stærmoses "Darling" handler om omkostningerne ved at begive sig ind i ballettens verden, så fokuserer BALLERINA heldigvis på de lysere sider.