FANTASTEN

★★★★☆☆

Christian Dyekjær er tilbage i instruktørstolen med ludoman-dramaet FANTASTEN. Det er dog næsten alt andet end Ludo, at den stadig mere frustrerede bilsælger kaster sig over i løbet af filmen , og den økonomiske risiko såvel som de menneskelige omkostninger stiger hver gang.

En dag dukker hans nu voksne søn Silas op, da han og kæresten lige er gået fra hinanden. Claus, hvis spillelidenskab har gjort ham stadig mere afsondret fra ægte menneskelig kontakt, lader Silas flytte ind og introducerer ham for Casinoernes spilleborde og – på en heldig aften – jetsetlivets våde attraktioner. Men held er kortvarigt og snart bliver Claus sat ud af luksuslejligheden, han mister sin job på grund af svindel og får også sønnen i fedtefadet.

Dejan Cukic har sit livs bedste filmrolle som Claus. At være vidne til Claus’ derut bør kunne afholde enhver fra at investere i så meget som en lottokupon. Vi fornemmer desperationen vokse i Dejan Cukics Claus, uden at han for alvor kan gøre noget ved det, men midt i dette emotionelle kaos fornemmer han og vi en dybt kærlighed til den sød, som han – uden at vide det – har savnet så enormt.

Oscar Dyekjær Giese yder også sin hidtil bedste filmpræstation som sønnen Silas, der på rekordtid konfronteres med faderens skræmmende og rørende sider.

Christian Dyekjærs film bliver aldrig den store samfundsanklage, som instruktøren også tilstræber. men som portræt af en mand og hans sygdom er den enkel og virkningsfuld.