ANGELS IN AMERICA – 1

Royal National Theatre

live

★★★★★☆

Tony Kushners "Engle i Amerika" blev allerede ved sin fremkomst udråbt til et af hovedværkerne indenfor ny amerikansk dramatik, og den status har ikke ændret sig – tværtimod.

I Danmark havde stykket premiere på Det Kongelige Teater i Jan Maagaards iscenesættelse med bl.a. Mikael Birkkjær og Olaf Johannesen i hovedrollerne, og blev sæsonens teaterbegivenhed, og Mike Nichols tv-version med Al Pacino og Meryl Streep skrev historie ved at vinde Emmy-priser i samtlige hovedkategorier.

Den slags lægger et vis pres på andre udgaver, men Marianne Elliott formår alligevel at skabe sin egen udgave på Royal National Theatre, og det er den udgave, som man kunne se første del af i søndags i Cinemaxx.

Nathan Lane er den rapkæftede Roy, der nægter at have Aids, en succesfuld advokater i New York i midten af 1980’er kan ikke ha’ "homosygdommen" Aids. Replikkerne falder som øksehug, men han når ikke helt så dybt ned i figuren som Al Pacino, hvilket der næppe er mange, der gør. Russell Tovey har den rette sårbarhed som den unge mormon, hvis kone er pillenarkoman, da både hun og han har en fornemmelse af, at han er til fyre.

Filmstjernen Andrew Garfield har rollen som flamboyant queen, og slipper faktisk godt fra det, og præstationen kan sammenlignes med William Hurts Oscar-indsats i "Kiss of the Spider Woman". Teknisk set virtuose og i sidste ende også bevægende, men man kan alligevel ikke frigøre sig helt fra fornemmelse af, at det er to heteroer, der spiller homoer.

To drejescener parallelle drejescener sørger for scenisk dynamik, og med den nykonservative holdning til seksualitet, som man oplever mange steder p.t. – ikke mindst i USA – må man også erkende, at stykket på ingen måde har mistet sin relevans. Derfor gør man også klogt i at løse billet til anden del i den kommende weekend – ligeledes i Cinemaxx.