MANIFESTO

★★★★★☆

Julian Rosefeldts debutspillefilm er et ambitiøst projekt, der ikke minder om nogen anden film i det danske biografrepertoire. Filmen udsprang af en videoinstallation med brug af flere skærme samtidig og samarbejdet med Cate Blanchett opstod da også som følge af hendes indsats i filmen "I’m Not There" – hvor flere skuespillere gestalter facetter af den samme karakter (Bob Dylan!).

I MANIFESTO overgår Cate Blanchett sig selv og får lejlighed til at fremstille hele 13 forskellige figurer. Alle overbevisende udført, selvom projektet selvsagt ikke undgår også at få karakter af teknisk show-off. Men det tager man gerne med i købet.

For MANIFESTO er en rig men også krævende rundrejse i diverse manifester fra de sidste to århundreder. Fra Marx og Engels til Trier og Vinterberg. Cate Blanchetts roller er således ikke så meget psykologiske portrætter som det er personificeringer af konkrete ideer. Det formindsker også publikums identifikationsgrad, men forekommer samtidig mere intelektuel stimulerende end det meste, vi ser i biograferne herhjemme.

MANIFESTO bliver således en udfordring selv for den kræsne biografgænger. Man garanteres dog stof til eftertanke i en iøvrigt visuelt og lydmæssigt stimulerende film med den konstant dragende Cate Blanchett.