HJØRRING REVYEN 2017

★★★★★☆

"Hvad ka’ der gå galt?" er undertitlen på årets revy i Hjørring, og det er der i grunden ikke meget, der kan under revydirektør Henrik Baloo Andersen. Han fungerer også selv som kapelmester og komponist, og er dermed garant for en af revysommerens mest musikalske forestillinger. Han tager i den grad fusen på publikum med først akts overraskende afslutningsnummer, der får selv det mest grålige guld op ad sæderne.

Scenografen Kirsten Brink sørger for en stilfuld ramme med smukt udførte bevægelige væge og instruktøren Tom Jensen lader nogle absurde nyheder (morsomt og alligevel troværdigt speaket af Christian Mosbæk) danne en tilpas glidende overgang mellem scenerne. Vi får også nogle ganske festlige reklamevignetter fra de lokale sponsorer. Ingeborgs Konditori burde også have været repræsenteret via de lækre kager, der indledte denne liflige eftermiddag i det hyggelige Vendelbohus.

Men Lisbeth Gajhede formår i stedet den sjældne kunst at gøre VVS-arbejde fristende. Lisbeth Gajhedes – og revyens – store nummer er dog om sølvbruden, der til en i sandhed dødsyg sølvbryllupfest uden gæster synger en festsang til sin triste gom (Tom Jensen).
Det glædesløse musikalske akompagnement leveres af "Gerts rytme" (Henrik Baloo Andersen med kikset morgenhår), og man forstår sandelig godt, hvorfor Kjeld Torbjørn har kaldt nummeret for "Sygefravær". For hele teksten handler kun om parrets dårligdomme og pludselig giver det mening, hvorfor de sidder der alene.

Revyens "unge" Pernille Sørensen og Nikolaj Bjørn-Andersen viser begge flair for genren flere gange undervejs. Hun udviser sikker replikbehandling og præcis timing som såkaldt politisk korrekt bagerjomfru og han kommer især til sin ret i de swingende sangnumre – bl.a. som Jesus.

Ikke alle tekster fungerer lige godt, og en vis pikfiksering spores undervejs i hele tre numre, så selv folk med hang til plat humor får nok. Men heldigvis er der også nogle stærke tekster, og en af de fineste er ikke overraskende forfattet af den oftest træfsikre Carl-Erik Sørensen og fremføres af elegantieren i dansk revy, Karsten Jansfort. Som manden, der har fyldt selveste danskhedsprøven med umulige spørgsmål, som ingen blandt publikum ville kunne svare på, øser Karsten Jansfort af sit sofistikerede vid-med-bid. Jansfort er også yndig i parløb med Lisbeth Gajhede som ægteparret, der har en temmelig forskellig opfattelse af deres samliv.

Instruktøren Tom Jensen glimrer selv i en underfundig moderne udgave af klassikeren "Den sidste turist i Europa", der i Troels II Munks version blot hedder "Europa Sang". Et vemodigt farvel til de smukke idealer om det europæiske fællesskab og samtidig en særdeles nutidig kommentar til den politiske udvikling anno 2017. Årets Hjørring Revy er nemlig i mere end een forstand med på noderne.