SHALOM ITALIA

★★★☆☆☆

Tamar Tal Anati har både skrevet, produceret og instrueret en lille lun dokumentarfilm med titlen SHALOM ITALIA ("Life in Stills").

Filmen handler om tre gamle jødisk brødre, der for første gang siden de i 1945 flyttede fra Italien til det, der skulle blive staten Israel, nu begiver sig på en rejse sammen. De agter nemlig at finde den hule i en italiensk skov, hvor de skjulte sig for nazisterne, før den italienske lokalbefolkning hjalp dem med at flygte.

Men de tre gamle mænd erfarer, at meget er sket i løbet af de sidste 70 år, og intet er hvad det har været – inklusive dem selv.

SHALOM ITALIA giver os et fiffigt portræt af disse tre gamle brødre, der ikke blot synes ret forskellige, men også har erindringer om hulen, der ikke stemmer overens.

Kobi Vitman melodiske musik bidrager væsentlligt til filmens lethed. Man tvivler ikke på, at de tre oldinge har begavet betragtning om dette og hint, hvis man konverserede med dem individuelt, men sammen blir det mest til snakkerier om mad og drikke, når de ikke småskændes om turen.

Først til sidst får filmen et tiltrængt løft. der hæver den op over de banaliteter, som den er faretruende nær ved at fortabe sig i.