HEARTSTONE

★★★★★★

Nordiske film oplever en lille opblomstring i disse år. Tidligere på sæsonen fik vi det mesterlige samiske drama "Sameblod", forleden vandt en svensk film guldpalmen i Cannes og nu er der endelig dansk premiere på Gudmundur Arnar Gudmundsson uafrystelige HEARTSTONE, der med rette er blevet overøst med priser på alverdens filmfestivaler.

HEARTSTONE er en på een gang barsk og betagende beskrivelse af to drenges venskab i et udkant i Island, hvor de smukke naturlandskaber står i grel kontrast til en til tider ganske rå hverdag.

Den lille Thor med det mørke hår og den høje Christian med de lyse lokker er hinandens bedste venner i en tid, hvor hormonerne begynder at forandre kroppen såvel som sjælen.

Der er ikke helvedes meget at give sig til og venskaberne synes også at være begrænsede. Man hænger logså på den familie, som man nu engang er blevet tildelt.

Med en udsøgt sanselighed, der aldrig forråder drengene, fortrylles vi. På nænsom vis og med sparsom dialog får Gudmundur Arnar Gudmundsson os til at forstå den vanskelige udvikling fra barn til voksen.

HEARTSTONE adresserer en række af tilværelsens største udfordringer i børnehøjde og går det med så megen finhed og forståelse i et delikat filmsprog, der øjeblikkelig placerer HEARTSTONE blandt sæsonens helt store filmoplevelser. Og så er der tilmed danske penge i den samt den altid seværdige Søren Malling!