SKØNHEDEN OG UDYRET – 3D

★★★★☆☆

Jean Cocteaus mesterværk SKØNHEDEN OG UDYRET fra 1946 dannede grundlaget for Disney-tegnefilmen af samme navn, den første og hidtil eneste animationsfilm, der opnåede en velfortjent Oscar-nominering i kategorien bedste film. Animationsfilmen blev ikke overraskende til en særdeles vellykket Broadway-musical, der også har hittet flere gange i Danmark på Det Ny Teater, så det var kun et spørgsmål om tid før, at musicalen også blev til film.

Alan Menken og Howard Ashmans mange hits forgylder også den nye filmversion, og i tilgift får vi tre nye sange, som Menken har skrevet sammen med sin nye samarbejdspartner Tim Rice. Og selvom de ikke helt er på niveau med de også nominerede "Be Our Guest" og "Belle", og da slet ikke med den allerede klassiske Oscar-belønnede titelsang, så falder de nye sange godt ind i sammenhængen.

Instruktøren Bill Condon, der selv fik en Oscar for manuskiptet til "Gods and Monsters", har tidligere hittet med musicalen "Dreamgirls", og hans version af SKØNHEDEN OG UDYRET er et både ødselt og overdådigt sansebombardement. Alle sejl er tydeligvis blevet sat, og resultatet virker både imponerende og overvældende. Omend ikke nødvendigvis helt så elegant og sofistikeret, som man kunne have håbet.

Emma Watson er både sød og yndig i hovedrollen, og selvom man nok skal være teenager for ikke at blive skræmt af Dan Stevens fra "Downton Abbey" i rollen som Udyret, så er det alligevel betryggende at vide, at det er den pæne Dan Stevens, som gemmer sig bag sminken. Watson synger tilforladeligt, men både Dan Stevens og Luke Evans (som Gaston) overrasker sangligt. Vi får et ganske rørende gensyn med Kevin Kline (der også har en glorværdig musicalkarriere bag sig bl.a. som en af "Piraterne fra Penzance") . Her spiller han Belles far med lune og underfundighed.

De fleste af de øvrige skuespillere genkender vi først til sidst, da de takket være filmens kyndige special effekt-afdeling er ukendelige som henholdsvis kandelaber, ur, tekander etc. Man kan gætte på navnene undervejs eller blot læse her: For det er så forskellige skuespillere som Ewan McGregor og Ian Mckellen, der agerer henholdsvis Lumière og Cogsworth.

Den 6-dobbelte Tony-vinder Audra McDonald, der her illudere som Madame Garderobe, får lov til at åbenbare sin flotte stemme bl.a. i titelsangen. Men man foretrækker alligevel den mere sjælfulde udgave, som Emma Thompson (i rollen som den syngende tekande Mrs. Potts) serverer – uden at fordunkle Angela Lansburys definitive Oscar-vindende version fra tegnefilmen.

SKØNHEDEN OG UDYRET er en helt igennem storslået oplevelse, der virkelig viser Walt Disney-selskabets formåen lige nu. På godt og ondt vil nogen måske mene – men heldigvis mest på godt.