EFTER KÆRLIGHEDEN

★★★★☆☆

Den belgiske instruktør Joachim Lafosse har flere seværdige film på sit cv bl.a. det stærke familiedrama "À perdre la raison" ("Our Children") med Émilie Dequenne og Tahar Rahim i pragtpræstationer. Desværre er der aldrig blevet til mere end festivalbesøg i Danmark for hans film, og derfor er der ekstra god grund til at glæde sig over den officielle danske premiere på EFTER KÆRLIGHEDEN ("(L’Économie du Couple").

Filmen fremstår som et uhyre stramt komponeret ægteskabsdrama, der fokuserer på, hvad der sker i en lille familie, når kærligheden hører op. Et klassisk musiktema understreger følelsen af, at både manden og kvinde, kører i de samme spor, når de kommunikerer med hinanden.

Argentiskfødte Bérénice Bejo smeltede vore hjerter i den uimodståeligt charmerende Oscar-vindende stumfilm "The Artist" og vandt sågar pris i Cannes det komplekse ægteskabsdrama "Fortiden". Her tegner hun et smukt portræt af en ung kvinde fanget i en tilsyneladende umulig situation med den mand, hun ikke elsker længere. Hun har ikke råd til at købe ham ud af huset, og selvom han er bitter på hende, vil han gerne have hende tilbage. De prøver at styre deres indbyrdes problemer, når deres små tvillingedøtre er til stede, men er ikke gode til det. Selvom Cédric Kahn gør faderen mere end almindelig irriterende, så forstår vi også hans synspunkter fra tid til anden.

Som kvindens hjælpsomme men bedrevidende mor er Marthe Keller ret skøn, og endnu engang må man sande, hvor glimrende skuespillere hun er i fremmedsprogede film (bl.a. i "Sorte øjne" overfor Marcello Mastroianni). Her kommer hun med nogle uhyrlige forslag til, hvordan det kriseramte par kan løse deres problemer, men også de må sande, at der nogen gange skal uortodokse midler i brug for at løse en krise.

EFTER KÆRLIGHEDEN springer ikke over, hvor gærdet er lavest, men netop derfor hænger vi også på – trods den traurige grundtone. Og vi erfarer, at selvom kærligheden er et afsluttet kapitel for den enes vedkommende, så forbliver den et fælles ansvar, når man har børn.