KONGENS NEJ

★★★★★☆

Erik Poppes KONGENS NEJ var med i opløbet om en Oscar-nominering for bedste udenlandske film, men blev i sidste ende forbigået – til fordel for bl.a. den danske og den svenske kandidat. KONGENS NEJ er ikke desto mindre en flot produktion med en væsentlig historie, som vi i Danmark kender forbløffende lidt til på trods af dens danske islæt.

Filmen omhandler den danskfødte Kong Haakon. Det var ham, der fik en afgørende rolle under 2. verdenskrig, for efter at den norske regering var gået af, blev det hans lod at forhandle med tyskerne. Hans kontroversielle nej til et samarbejde kostede menneskeliv, men samtidig stod han om nogen som et fyrtårn i mørket for de norske modstandsfolk.

I Danmark undgik man samme form for konfrontation, fordi regereringen hurtigt valgte at overgive sig, men i årene efter krigen har kritikken af den vattede danske holdning ofte været hård, hvorimod den dansk-norske Haakon fremstår som en idealitisk helt. Jesper Christensen spiller ham da også med stor værdighed og overvejende sympatisk.

KONGENS NEJ fortjener også at få et publikum i Danmark, ikke blot på grund af Jesper Christensen, men fordi vi bør vide, at en dansker faktisk har haft så stor og afgørende betydning for anden verdenskrigs konsekvenser i Norge.