DEN BEDSTE DAG I OLLI MÄKIS LIV

★★★★☆☆

Finlands officielle Oscar-bidrag DEN BEDSTE DAG I OLLI MÄKIS LIV er et boksedrama i sort-hvidt, og der er så også alt hvad den har til fælles med Martin Scorseses berømmede "Raging Bull". DEN BEDSTE DAG I OLLI MÄKIS LIV er på sin helt egen måde også en fin film, og minder rent stemningsmæssigt mere om den svenske "Sven Klangs Kvintet".

Olli er nemlig ingen sværvægtsdræber, men derimod en hyggelig og lidt nørdet lille fyr indtagende spillet af Jarkko Lahti fra den islandske film "Sparrows"). Overfor ham står den energiske træner Elis (Eero Milonoff), der personificerer de store forventninger, der er til Olli i hele landet. Men da Olli bliver smaskforelsket i pigen Raija (Oona Airola), er der pludselig risiko for, at Olli sætter alt over styr.

DEN BEDSTE DAG I OLLI MÄKIS LIV er en gennemført charmerende film, der får dansk premiere sideløbende med en omfattende kavalkade af finske klassikere i Cinemateket.
Den er forbavsende stilsikkert instrueret af debutanten Juho Kousmanen, der sågar fik pris i Cannes for bedste film i side-programmet Un Certain Regard, og de velkomponerede sort-hvide billeder koblet med en stemningsmættet lydside og et præcist tidsbillede gør DEN BEDSTE DAG I OLLI MÄKIS LIV til en opløftende og inspirerende filmoplevelse.