HIDDEN FIGURES

★★★★☆☆

Efter at Oscar-uddelling fokuserede på afro-amerikanernes manglende synlighed i det generelle filmudbud, synes der for alvor at være ændringer på vej. I al fald vrimlede det sidste år med både anmelderroste og økonomisk succesfulde film som eksempelvis "Birth of a Nation", "Loving", "Moonlight", "Fences" og "Hidden Figures".

Desværre har de danske distributører ikke i tilstrækkelig grad sikret, at disse film også når til Danmark, og af disse fem er "Hidden Figures" faktisk den første, der får officiel dansk premiere. Derimod har vi set flere platte film, der bekræfter alle stereotyperne om afro-amerikanerne, film som både anmelderne og publikum heldigvis har vendt rykken. Men tendensen sætter de danske distributører i et dårligt lys.

HIDDEN FIGURES viser ellers, at det er muligt at lave en både underholdende og lærerig film, der indeholder både smil og smerte. Instruktøren Theodor Melfi overbetoner i enkelte scener det pjankede, når filmens kvindelige hovedrolle fjoller rundt for at finde et toilet, som ikke er forbeholdt hvide.

Men ellers er HIDDEN FIGURES en øjenåbner med hensyn sorte kvindes bidrag til NASAs rumprogram. Gennem tre tapre kvinders historie erfarer vi, hvilke nedværdigende forhold disse kvinder måtte arbejde under, men også om deres sejre. Det som adskiller HIDDEN FIGURES for så mange andre film med lignende sympatiske holdninger, er at de hvide her ikke er dumme svin, men blot vanemennesker med enkelte vaner, som de trænger til at justere.

Taraji P. Henson, der burde have fået en Oscar-nominering for birollen i "Hustle & Flow", men som i stedet opnåede den for "Benjamin Buttons forunderlige liv", er sød som arbejdsom enke med tre børn og en sans for tal. Janelle Monaé er cool og lækker som kvinden, der insisterer på at få en uddannelse på en skole for hvide, fordi denne uddannelse kræves af NASA.

Men det er alligevel Octavia Spencer, der som den ældste af kvinderne, spiller med størst tyngde, der aldrig lader os glemme alvoren bag komikken. Ostavia Spencer vandt som bekendt en Oscar for sin birolle i den beslægtede "Niceville" ("The Help"), og modtog da også endnu en Oscar-nominering denne gang.

Blandt de øvrige medvirkende glæder man sig over en nobel præstation fra Kevin Costner og en ganske raffineret indsats fra Kirsten Dunst som to overordnede. Samt ikke mindst en smuk og værdig indsats fra Mahershala Ali som enkens tålmodige tilbeder. Intet under, at han er også er blevet Oscar-nomineret – omend for en anden film, "Moonlight".

HIDDEN FIGURES er på alle måder en flot produktion med overbevisende kulisser og perioderigtige kostumer. Læg dertil et velfungerende soundtrack med sang og musik af bl.a. Pharrell Williams og Hans Zimmer – og du har et hit!