DEN ALVORSFULDE LEG

★★★★☆☆

Pernilla August regnes med rette blandt nordens ypperste skuespillerinder og ikke kun på grund af sin Cannes-belønnede indsats i "Den gode vilje". Hun har også vist sig at være en eminent instruktør med filmen "Beyond" og TV-serien "Arvingerne". Hendes seneste instruktørindsats er igen noget helt andet, nemlig et klassisk kostumedrama baseret på Hjalmar Söderbergs litterære mesterværk.

Som production designer har Pernilla August engageret veteranen Anna Asp, der vandt en Robert for "Pelle Eroberen" og en Oscar for "Fanny og Alexander", og med hende ved sin side er man sikret topkvalitet indefor såvel udsmykning som påklædning. Danske Lone Scherfig har stået for manuskriptet, som yder forlæget retfærdighed, men som også forekommer en anelse forudsigelig i Augusts instruktion.

Men der hvor Pernilla August kan noget særligt er som iscenesætter af skuespillere. Samtlige medvirkende spiller bedre end godt, men den er i sagens natur Sverrir Gudnason, som den splittede teateranmelder, der må bære den tungeste byrde i hovedrollen. Vi bemærkede allerede Sverrir Gudnason i filmen om Monica Zetterlund, hvor hans sårbare unge mand stjal flere afgørende scener og i en anden periodefilm "Gentlemen" bekræfede han sin position som Sveriges mest lovende mandlige skuespillertalent.

DEN ALVORSFULDE LEG kan med en vis rimelighed betegnes som det foreløbige højdepunkt i hans mere end lovende karriere, og vi får virkelig en fornemmelse af de sjælekvaler, at anmelderen må gennemgå efter at have giftet sig med en kvinde, han holdt af, men afstået fra kvinden han begærede.

Men DEN ALVORSFULDE LEG er ikke kun en beretning om kærlighed, men også om de umulige sociale vilkår, som især kvinder har lidt af i århundreder. Karin Franz Körlof og Liv Mjönes giver disse kvinder ansigter og sjæl, og blandt de øvrige kvindelige medvirkende noterer man sig også en vis Alba August, der er datter af Pernilla og Bille August, og som vi i sommers nød i Grønnegårdsteatret som "Den lille prins".
Næves bør også Michael Nyqvist for en fremragende indsats som avisredaktør og danske Mikkel Boe Følsgaard som politisk engageret avisskribent.

DEN ALVORSFULDE LEG er konventionel filmkunst, men med både dybde og – nå ja – god smag.