SVANTES LYKKELIGE DAG

★★★★☆☆

På Nørrebro Teater hylder man vores nationaldigter Benny Andersen ved at lade den talentfulde instruktør Niklas Bendixen ("En kort en lang") tage livtag med Benny Andersens roman. De dejlige viser, der blev folkeeje i Poul Dissings sjælfulde fortolkninger, præsenteres i nye og mere eller mindre genkendelige musikalske bearbejdelser takket være Søren Graversen og hans to musikere.

Scenografen og kostumedesigneren Julian Toldam Juhlins outrerede visuelle udtryk falder næppe i alles smag. Selvom det virker spøjst at udstyre Nørrebro Teaters folkekor med kulørte fuglehuse på hovederne og halm i støvlerne, så giver det aldrig rigtig mening.

Anders W. Berthelsen trasker rundt i en trist regndragt og taler både svensk og dansk som henholdsvis Svante og "forfatteren". Han forbliver dog på godt og ondt Anders W. Bethelsen. På sin vis rigtig placeret. For er der nogen dansk skuespiller, der fremstår mere almindelig end Anders W. Berthelsen? Netop den genkendelige almindelighed er en central del af charmen ved Benny Andersens forfatterskab.

Sangstemmen er dog på grænsen til det ordinære, men så er det godt, at Lise Baastrup også står på scenen. Hun kan nemlig virkelig synge, hvad det københavnske publikum fik en prøve på i årets Cirkusrevy. Her får hun for alvor lov at folde stemmen ud til stor begejstring hos publikum. Lise Baastrup er også direkte vidunderlig som den elskede Nina, der selv i en brandert fremstår uimodståelig. I anden akt må hun dog finde sig i at blive iklædt en uheldig diva-kjole og ender sågar i en form for klovne-outfit.

SVANTES LYKKELIGE DAG vidner om, at kærligheden til Benny Andersens værker er intakt og de oprindelige udgivelser bliver jo ikke ringere af, at nogen nu forsøger at finde nye indfaldsvinkler på værkerne. SVANTES LYKKELIGE DAG lader sig dog bedst nyde som et frisk initiativ, men at trænge igennem farveladen og nå helt ned, hvor det for alvor gør nas, formår forestillingen trods alt ikke.