TRUMAN – VENNER FOR LIVET

★★★★☆☆

Cesc Gays hjertevarme TRUMAN blev kåret som årets film i Spanien ved den årlige Goya-uddelling (det der svarer til Robert-prisen i Danmark).

Titelrollen spilles af en hund, den kræftsyge skuespiller Juliáns trofaste ledsager, og temaet i dette vemodige, livskloge komediedrama er, hvordan man håndterer, at man skal dø. Især for mænd, der kan have svært ved at udtrykke deres følelser, bliver det i bedste fald akavet – ikke mindst i forhold til andre mænd. Men Julián er tvunget til at forholde sig til, at han skal tage afsked med sin ven, sin søn og sin hund.

Cesc Gay har allieret sig med to store skuespillere til at spille den døende Julián og vennen Tomás, der kommet helt fra Kanada for at besøge ham: Argentiske Ricardo Darín vil mange huske for den Oscar-belønnede "Øjnenes hemmelighed", mens Javier Cámara kendes fra en del Pedro Almodóvar-film samt Goya-vinderen "Living Is Easy with Eyes Closed". Ricardo Darin høstede for nyligt Goya’en for bedste mandlige hovedrolle i TRUMAN – VENNER FOR LIVET, mens Javier Cámara netop er blevet nomineret af Det Europæiske Filmakademi som Bedste Europæiske Skuespiller for sin indsats i TRUMAN – VENNER FOR LIVET.

I tilgift får vi dejlige gensyn med flere af Spaniens bedste karakterskuespillere som f.eks. Javier Gutiérrez fra "Marshland" samt veteranen José Luis Gómez ("Pascual Duarte"). Også den unge Oriol Pla ("Animals") formår at gøre indtryk som sønnen Nico.

Men det er samspillet mellem de to hovedrolleskuespillere, der gør en lille historie som TRUMAN -VENNER FOR LIVET lidt større.