PEDDERSEN OG FINDUS

– DEN BEDSTE JUL NOGENSINDE

★★★☆☆☆

Filmene om den gamle Peddersen og hans frække kat Findus henvender sig primært til mindre børn, men også voksne vil forstå at værdsætte den rolige rytme og godmodige stemning, som vi her møder.

Plottet er aldeles overskueligt, det er juleforbedelserne, som er i fokus, men hvad gør man, når som Peddersen kommer galt afsted med sin fod og ikke vil ligge andre til last?
Instruktøren Ali Samadi Ahadi forsøger at overbevise de små om, at de godt kan have den bedste jul nogensinde, selv julen bliver enkel, stilfærdig og uden julemad. Meget prisværdigt.

Men indsatsen undergraves af en grotesk upbeat slutning, der givet vil have den stik modsatte virkning på en del voksne.

De danske stemmer fungerer overraskende godt, og lille Vitus Magnussen er et fund til rollen som den sprælske Findus. Her får en klar diktion men med tilpas med spilopper i stemmen til, at børnene vil knuselske denne version af Findus.

Per Pallesen er også velplaceret som Peddersen, der foretrækker at gøre alting selv, men som er lige ved at kvæle julehyggen med sin selviske opførsel.

Festlige Judith Rothenborg låner dansk stemme til Marianne Sägebrecht ("Bagdad Café") og sammen med Bente Eskesen klukker hun herligt som to velnærede høns. Chresten Speggers, der også kan høres som den af "buklerne", er ansvarlig for de veloplagte dansks version.

PEDDERSEN OG FINDUS – DEN BEDSTE JUL NOGENSINDE har nogle frygtelige sange, men heldigvis en dejlig blid underlægningsmusik, der nok skal få denne beskedne julefilm til at glide ned.