I FAMILIEN

★★★★★☆

Teatret Svalegangen i Århus rammer plet med deres beske julesatire, der nådesløst men meget morsomt udleverer de enkelte familiemedlemmers traumatiske forhold til diverse juletraditioner. Hvad der er helligt for den ene, er i bedste fald ligegyldigt og i værste fald uudholdeligt for andre. Og omvendt.

Anna Panduro har et præcist blik for, hvor og hvornår skoen trykker, og jo mere absurd at vores indbyrdes boksekampe fremstilles, jo mere indser vi, hvor pinligt det er, at vi ikke bare er i stand til at indrette os på hinandens forskellige behov.

Anders Lundorphs boblende iscenesættelser misser ikke en nuance i teksten, og får samtidig et velsammensat skuespillerhold til at sprudle af overskud.

Famliefaderen, der et meget langt stykke af vejen spilles med godmodig ro af Ole Jakobsen, drømmer om en tur til Norge. Hans hustru (Vibeke Hastrup, der næppe har været bedre, siden John Lennon besøgte Thy) lider fysisk under familiens skænderier – med den borgerlige søn (en herligt frustreret Martin Geertz) og den flippede datter (en skønt forurettet Kaja Kamuk) i hver sit ringhjørne.

Fra de farvedefinerede fløje fornemmer man også, hvor svært det ofte må være for svigerfamilierne i disse sammenhænge takket være Kirstine Hedrup og Daniel Bevensee som henholdsvis krampagtig svigerdatter og løst struktureret svigersøn.

I FAMILIEN spider vor samtid forbilledligt og Svalegangen har fået et julehit, der sagtens kunne tåle at blive spillet igen til næste jul. Familiens dårskaber – herunder ens egne – kan man ikke blive mindet om for tit, når juleræset først sætter ind.