LIVING DEAD

★★★★★☆

Efter Odense Teaters Reumert-triumf med "Lad den rette komme ind" og den mislykkede filmgyser "Sorgenfri" er det nu blevet Aarhus Teaters tur til at præsentere en zombie-historie (i samarbejde med Sort/Hvid). Christian Lollike står både for tekst og iscenesættelse og det er der kommet uhyggeligt, krævende men også tankevækkende teater ud af.

Angsten for de fremmede syntes at være forestillingens undertekst, men skytset er ikke rettet mod dem men mod os selv. For hvem er det egentlig, der er zombier? De stakkels forpinte mennesker, der mere døde end levende skyller i land på stadig mere nærtliggende kyster? Eller de apatiske, selvtilstrækkelige væsner, der tilsyneladende har dopet sig selv så meget med diverse rusmidler, at enhver form for virkelighed preller af på dem?

Maria Rich, Morten Burian og Özlem Saglanmak illuderer perfekt som disse velbalsamerede levende lig, der bevæger sig omkring og taler i slow-mo i det lille hjem – uden reelt at flytte sig ud af stedet.

Mogens Dahls kammerkor sørger for, at vores selvopfattelse som empatiske humanister synges i graven, og vi efterlades med en dybt ubehagelig men dybt relevant følelse af, at vor tids dansker til hver en tid – igen og igen – vil trykke på aftrækkeren ikke blot for at redde sin egen røv – men bare for en sikkerheds skyld. At der er os, der har spillet fallit som medmennesker og er endt som levende døde i et samfund baseret på egoisme.